BEZGLUTENSKA ISHRANA

BEZGLUTENSKA ISHRANA I JABUKOVO SIRĆE Dr. ANDRA i KALČA CRNO VINO POMODARSTVO ILI STVARNA POTREBA

Među mnogim životnim dilemama koje opsedaju sve one koji pokušavju da svoju ishranu usmere ka pravilnoj, u ovo vreme savremenih trendova, pojava, skoro mita o bezglutenskoj ishrani, izaziva posebnu pažnju.  Možda zato što su u poslednje vreme i mnoge poznate ličnosti promoteri bezglutenske hrane.  Koliko takva, bezglutenska  ishrana zaista koristi čoveku, ili može da mu šteti, velika je dilema.  Dilema zato što postoje oprečna mišljenja kod priznatih svetskih stručnjaka, a sva ona su potkrepljena čvrstim naučnim i veoma egzaktnim dokazima, struno i brižno sakupljenim u sprovedenim istraživanjima. Ali dileme jedino nema kada je u pitanju celijakija, bolest koja izaziva oštećenje crevne sluznice i spada u bolesti alergije, tako da i najmanja količina glutena izaziva jaku alergijsku reakciju. Celijakija se najčešće manifestuje hroničnom diajrejom, gubljenjem apetita i naglim mršavljenjem, zatim čestim umorom, bolovima u zglobovima i drugim simptomima, a koji ukazuju na nepodnošenje glutena u organizmu. Takođe ima slučajeva zaostajanja u rastu kod dece i upornom anemijom koja na sreću brzo može da se izleči davanjem namirnica bogatim sadžajem gvožđa. Sve ovo uslovljava da se iz ishrane isključi gluten, odnosno namirnice koje ga sadrže, a to su u većini slučajeva: brašno od pšenice, raži, zobi, ječma, testenine, keks, kolači, brojni industrijski  prehrambeni i suhomesnati  proizvodi u kojima se gluten nalazi kao aditiv, zatim razni sosovi, supe i zaprške..

Mnogim poklonicima ove bezglutenske ishrane se posebno dopada i dijeta za mršavljenje u kojoj mogu, kako misle, pored toga što će smršati i očistiti svoj organizam. Takođe, gluten smeta i onima kod kojih je izražena intolerancija na ovaj protein i koji ga moraju takođe isključiti iz svoje ishrane. Kod svih tih slučajeva, već sam napomenuo, dolazi do oštećenja sluznice u crevima i drugim unutrašnjim organima, a baš tu JABUKOVO SIRĆE Dr. ANDRA sa svim svojim prepoznativim svojstvima može dosta da pomogne. Naročito u obnovi sluznice u čitavom sistemu za varenje. Ali, kako sveukupno, ovih slučajeva oboljenja među stanovništvom ima oko 1 %, na planeti, sve ostalo je izgleda samo mit o štetnosti glutena, koji je u osnovi zdrav, čoveku potreban protein i od koga zdrav čovek apsolutno nema štete.  Bezglutenska ishrana nikako ne koristi zdravom čeveku, čak šta više, ona može da bude uzrok i nekim zdravstvenim deformacijama.  Pre svega, gluten se povezuje sa neobično velikim brojem drugih bolesti, počev od autizma, preko demencije, čak i šizofrenije, pa sve do gojaznosti i dijebetisa tipa 2. Ljudi koji izbegavaju gluten u svojoj ishrani mogu svoje telo da dovedu do neuhranjenosti. Osobe koje u dužem vremenu primenjuju bezglutensku ishranu imaju viši nivo olova i žive u krvi, nego one osobe koje se hrane normalno i unose redovno gluten.

Po svemu sudeći, u ovoj kampanji za izbacivanje glutena iz ishrane zdravih ljudi, glavnu reč vode „moćne“ kompanije koje proizvode bezglutensku hranu. Kako inače objasniti, da se takvom ishranom u svetu hrani skoro 30 % stanovništva, a zvanični podaci govore da bolesnih i onih koji su upućeni iz zdravstvenih razloga na bezglutensku ishranu ima  svega oko  2 % stanovništva.

To što npr. jedan sportista jede manuka med i što je iz ihrane izbacio  gluten i sve proizvode koji ga sadrže, pa čak i u tragovima, je stvar njegove intolerancije na ovaj protein. To što izbegava mleko i mlečne proizvode i što je izbacio štetne šećere, što bira voće i povrće i jede grilovanu hranu, je potreba negove dijeto-terpije i načina izbalansirane ishrane koja se pokazala kao opravdana i uspešna.  Ali to ne znči da ne pije, za njega i  za sve vrsne sportiste jako korisno i neizbežno Jabukovo sirće. Autor ovog teksta pouzdano zna da ga i ovaj velikan svetskog sporta redovno koristi u svojoj ishrani i da mu ono, prirodno veličanstvo „JABUKOVO SIRĆE“ uzvrća višestruko, kako u njegovoj bezglutenskoj ishrani kroz zaštitu sluznice, a posebno u sticanju opšte fizičke kondicije i ukupnog psiho-fizičkog potencijala.. Kako stvari stoje ono je kompatabilno sa njegovim ukupnim režimom ishrane.

Njemu, kao i svima onima koji moraju da se odreknu glutena nikako ne smeta, a još manje da škodi, da pije i CRNO VINO, posebno ako je u mogućnosti da se dočepa  čuvenog  KALČE . Ono će svakome ko ga umereno i znalački koristi u svojoj ishrani, bogatstvom flavonoida,  jako bitnih antocijanida i ukupnih antioksidansa, a potom  naročito važnog  kvercentina, doneti posebne zdravstvene  benifite i učiniće njegov organizam znatno otpornijim, bezbednijim i zdravijim

Živi zdrvi i veseli bili, vazda KALČA crno vino, pili. Ni Dr. ANDRU ne zaboravite, već se JABUKOVOG SIRĆETA prihvatite, uzmite zdravlje u svoje ruke i rešite se, brate, svake muke.

Pozdravlja vas vaš dežurni nutricionista

                                      PREDRAG B. NENADIĆ 

Ostavite komentar

2018-10-31T11:35:52+00:00