Crveno vino

CRVENO VINO

je izuzetno bogat izvor snažnih antioksidanata koji uključuju flavonoide i polifenole. Flavonoidi a posebno resveratol su osnovni antioksidanti koji se nalaze u crvenom ili crnom vinu.
*Flavonoidi su biljni antioksidanti. U crnom i crvenom vinu su najzastupljeniji antocijanidi koji se nalaze u opni ploda grožđa i daju mu tamnu, skoro ljubičastu boju. Što je vino tamnije to je i koncentracija ovih elemenata veća. Upravo oni pomažu čovečijem telu da se uspešno bori protiv opasnih kancerogenih, virusnih i alergiskih napasti.
* Resveratol je veoma važna konponenta koju biljke stvaraju kao zaštitu od gljivica. Spada u grupu polifenola koji su poznati kao jako dobri antioksidanti. Resveratol kao snažni antioksidant koji se u velikoj količini nalazi u grožđu, može se slobodno smatrati ključnim sastojkom u crnom odnosno crvenom vinu.

IMG_9804

Divio sam se tokom vremena prošlih, mnogim pićima, a posebno vinima, na stotine sam ih degustirao i pio. Hvalio ih što zbog ljubaznih domaćina i prijatnog društva, a neka što su bila baš dobra, vrhunska. Dugo nisam hteo da prihvatim istinu, da i sam ne znam šta sam ja to u njima ustvari tražio, a nije da nisam. Uvek sam nekako izbegavao da priznam da to šta sam hvalio i nije bilo ono šta sam ja želeo i u njima tražio.

A u životu, sve se desi onda kada treba da se desi i kako treba da se desi, a da tebe ustvari niko ništa i ne pita. Ima neka tajna veza između onoga ko je “glavni” i koji odlučuje o svemu i nečega što ti nisi ni sanjao da će se desiti, a želeo si to silno.

Već prilikom prvog susreta sa “Kalčom” svidelo mi se, a da nisam ni znao šta je i kakvo je. Odmah zatim i potvrdilo se, to se meni dopalo veoma. Zaljubih se ja skroz, već na prvi kontakt. A ugodilo se sve, sačuvaj Bože. Divan ambijent u restoranu  podruma Malča. Neka jela, stara rimska trpeza rekoše mi, ukusna ne pitaj, a ovo vino leglo, što bi se reklo “kao šlag na tortu i jagoda povrh”.  Gledam onu tamnu crvenu boju kao najlepša ruža da je, ne skrozi se, jok, gusta, u maramče da ga staviš da ne procuri. Mljackam ustima, oblizujem se od divnog ukusa i u glavi svojoj većam. Ma slatko je, ma nije i tako više puta. Ma taman je, pomislih i odmah odlučih. To je ono što sam ja baš tražio, vrzma se meni u glavi. Slušao bih ja mog divnog domaćina koji besedi, interesantna mu je priča, istorijska, naša i po sve zanimljiva, al mi ovo vino što osta u ustima stalno nešto govori.  Šapuće mi i pokušava da mi nešto važno kaže, ja i ne razumem sve baš, ali mnogo mi je lepo. Nisam u stanju da objasnim zašto mi je lepo, a jeste. Nastavih ja da pijuckam i uživam.  Slušam ga ja pažljivo i sa iskrenim uvažavanjem, ali vino ono, onog mog “Kalču” u čaši nikako ne zapostavljam. Dodajem ga ja po malo da bi mi i priča bila lepša. Nekako, sve se to spoji i uklopi, pa ispade na kraju da ovaj, koji beše kum tom božanstvenom vinu i nije uopšte pogrešio. Ispade mi sve ovo nekako autentično, arhivsko skoro. I poreklo pa geografija i posebno istorija.     Ta priča o Kalči u Malči, provokativna i više još neobuzdana, istorijski nadahnuta, prosto očaravajuća i ne ispričana sasvim do kraja, a sve ustvari pod kontrolom. Kako priča teče, a meni biva sve lepše. Taj stari vinski podrum Malča, kako čuh još iz vremena starih rimljana, pa preko teških mnogih dana pod turcima, pa ovo naše od kada postadosmo država, čuva tradiciju i uzgaja vrhunska vina, a posebno te  čarobne i po malo mistične amfore sa mirisom vekova prošlih i pod svojevrsnom zaštitom prirode. Sve to samo kiti ovo Kalčino vino da mu se čovek prosto divi i da ga do beskraja poštuje. Ne traži ovo vino da ga ja onako sručim u grlo, da ga progunem i gotovo. Ne, već nekako me mami polako da ga gustiram, da se sladim i da usput blažim dušu, da se družim sa njime i da razmišljam šta to ono meni poručuje, daje mi vremena da saberem kompletan utisak i da uživam. Kada bi i hteo da sada sve baš ispričam šta mi se kod njega svidelo, ja ne bih umeo. Plašim se da nema takvih reči, kao i da nisu još izmišljene, kojima bih ja umeo to sve da objasnim. Ali ono šta sam mogao odmah da shvatim, pa da i objasnim i šta pouzdano mogu da tvrdim, to je sledeće:

Ovo vino mora da je imalo produženu fermentaciju, jer njegova boja i gustina to jasno kazuju, pa stoga mora da je izuzetno bogato kvercetinom i resvertolom, a to onda znači da je ono to što srcu treba i krvnim sudovima. Takođe  nevnom sistemu i što sprečava začeće raznih malignih ćelija i bolesti nedaj Bože. Oni se uspešno bore i protivu raka prostate i melanoma, a bitno sprečavaju stvaranje kamena u žuči i bubrezima, te štiti od nastajanja ugrušaka krvi- tromba i arteroskleroze.

Oni koji na vreme krenu da ga piju, naravno u umerenim i preporučenim koločinama, sigurno u starosti neće sresti  onog “strašnog Nemca”, Alchajmera i imati problema sa  tom opakom bolešću koju je ovaj poznti Nemac otkrio.

Kada piješ vino “Kalču” aspirin ti je suvišan, slična svojstva imaju, a u nečemu je Kalča čak i bolji, emotivniji je, ima dušu.

Ovo vino žene posebno prosto moraju da piju i obožavaju. Ono opušta, otklanja stres, a šta je najvažnije, preventan je u slučajevima raka dojke.  Posebno je blagorodan, jer utiče na posebno raspoloženje i podstiče osećaj zadovoljstva.

Sjajan je afrodizijak i specijalno na prirodan način podstiče libido, naročito kada se pije u večernjim časovima i umereno.

“ Poljupci su slatki tvoji, ljubavlju ih vino boji, crveno vino imena Kalča iz čuvenog podruma sela Malča ”

Mnogo bih ja mogao toga da vam pričam o ovom vinu, pa da obrazlažem  njegove još ne ispričane vrednosti i kvalitete, ali  verujem da ga i vi pijete i da već to znate, ili  ako ga ne pijete  siguran sam da ćete ga uskoro piti, te saznati i doživeti ga isto kao i ja što sam.

“ Svijen u ruži vetrova, sa mirisom hiljade cvetova, opkoljen planinama u rajskim visinama, na tradiciji vekova i voljom bogova, tako poteče vino KALČA, crveni nektar, iz podruma MALČA,  da napoji žedne da  odmori vredne i da svet ovaj ubavi sjedini u ljubavi. ”

Ja obećavam! Na mom slavskom astalu bez Kalče neće biti trpeze, a i sve ostale svečanosti i slavlja i nedelja kada je ručak porodični. A kada budem ženio unuke, a imam ih fala  gospodu Bogu  trojicu, bez Kalče neće biti veselja.                                   

Predrag-Nenadic

Sjedinjeni u radosti izazvanoj prispelim emocijama, božiji nektar iz svrljiške Lipnice oplemenjen grožđem iz čitavog matejevačkog vinogorja i proslavljeni niški esnaflija i boem, stvoriše vino“Kalču” na radost svih onih kojima će ono činiti užitak, blažiti dušu i biti lek.

Predrag Nenadić

-

Diplomirani nutricionista

Ostavite komentar

2018-10-31T11:40:27+00:00